BULUNDUĞUNUZ YERE BİR TELEFON KADAR YAKINIZ.
1) Bozuk ve taşlı yollarda hız yapmayın. Ayrıca ani ve sert frenden aracı hızlı kaldırıp patinaj yapmaktan kaçının. Aksi halde lastiklerde düzensiz ve erken aşınmalar meydana gelir.
2) Lastiğinizi keskin kaldırım kenarlarına sürtmekten kaçının. Lastiğin gövdesini oluşturan kordların çok hafif hasar görmesi bile üzerinde yüründüğünde lastikte tehlikeli olabilecek büyük arızalara sebep olabilir.
3) Otomobilinizi kullanırken yoldaki çukur ve tümseklere dikkat edin kaldırıma park etmekten kaçının.
4) Sıcak havada ve ağır yükte yüksek sürat yapmayın. Havanın sıcak olması ağır yük ve yüksek süratten ötürü fazla ısınan lastiğin soğumasını zorlaştırır.
5) Aracınıza uygun olmayan yüklemelerden kaçının. Dengesiz yük dağılımı bazı lastiklerin üzerine fazla yük binmesine ve buna balı olarak hızlı aşınmaya sebep olabilir.
6) Diş derinliği 1.6 mm den az olan lastikleri kullanmayın. Özellikle ıslak zeminde lastiğin suyu boşaltması ve yere tutunması güçleşeceğinden diş derinliği bu seviyenin altına düşmüş lastiklerin değiştirilmesi emniyet açısından çok önemlidir.
7) Araç ve lastikle ilgili ayarsızlıkları (balans bozukluğu rot ayarsızlığı vs) giderin. Söz konusu mekanik ayarsızlıklar sürüş konforu e direksiyon hâkimiyetinin azalmasının yanı sıra lastiklerde düzensiz ve erken aşınmaya sebep olabilir.
8) Araç üreticisi tarafından onaylanmış ebattaki lastik ve jantları kullanın. Lastik ve jant ebatlarının birbirine uygun olmasına dikkat edin.
9) Üretildiği tarih üzerinden 5 yıl geçmiş dış ve iç lastiklerin dikkatle kontrol edilip kullanılması gerekir. Eğer üzerinde çatlaklar oluşmuşsa söz konusu lastik kullanılmamalıdır.
10) Lastiklerinizi mümkünse her kullanımdan önce gözle kontrol edin. Lastiğe çivi taş cam gibi yabancı maddeler batmışsa bunları çıkarın. Hasar gören lastiği vakit geçirmeden tamir ettirin. Hasar görmüş veya herhangi bir nedenle hava basıncı çok azalmış lastikle yola devam etmeyin.
11) Tüm supaplar iyi durumda ve temiz kapaklı olmalıdır. Supap kapakları lastiğin içine toz ve benzeri maddelerin girmesini engeller.
12) İç lastiksiz (tubeless) lastiği mutlaka tubless janta takın. İç lastikli (tubetype) lastiğiyse kesinlikle iç lastiksiz kullanmayın.
13) Bijon somunlarının sıkılığını düzenli olarak kontrol edin. Bijon somonlarının gevşek olması durumunda sürüş emniyetinin azalmasının yanı sıra lastikte düzensiz aşınma meydana gelecektir.
14) Lastiğin üzerinde belirtilen hız ve yük limitlerini hiçbir şekilde geçmeyin. Aksi taktirde çok tehlikeli sonuçlar doğurabilecek lastik arızaları söz konusu olabilir.
15) Otomobilin dört tekerleğine aynı ebat, yapı ve desende lastik takın. Farklı lastik kullanımı özellikle de farklı ebat ve yapıda lastik kullanımı araç ve lastik performansını olumsuz etkileyecektir.
16) Her dış lastik değişiminde jant supabını veya iç lastiği değiştirin.
17) Lastik şişirme basınlarını iki haftada bir kontrol edin basınç düşmüşse uygu seviyeye getirin. Isınan lastiğin hava basıncı yükseleceğinden lastiklerin hava basıncını lastikler soğukken ölçmeye ve ayarlamaya dikkat edin. Isınma yükselen hava basıncını azaltmak için lastiğin havasını boşaltma yoluna kesinlikle gidilmemelidir.
18) Karlı ve buzlu havalarda daha iyi çekiş sağlayacağı düşüncesiyle lastik havalarını kesinlikle azaltmayın. Tersine bu gibi durumlarda hava basıncını yaklaşık 3PSI arttırmak ve zemindeki karlı buzlu tabakayı yarmaya yardımcı olup çekişi arttıracaktır.
19) Lastiklerin her 10 bir kilometrede bir rotasyonunu tamamlayın. Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden öndeki lastikleri arkaya arkadakileri öne takın.
20) İki haftayı aşan park etmelerde lastik havasını 7.5 PSI arttırın ve otomobili takoza alın.
target=”_blank” rel=”nofollow”> style=”width:88px; height:31px; border:0;” alt=”Yandex.Metrica” title=”Yandex.Metrica: bugünün verileri (gösterimler, ziyaretler ve tekil ziyaretçiler)” onclick=”try{Ya.Metrika.informer({i:this,id:28623221,lang:’tr’});return false}catch(e){}”/>